In de commissie Ruimte sprak de gemeenteraad over een nieuwe Nota Mobiliteit. Onze fractievoorzitter Maarten van ‘t Hof vroeg om voldoende aandacht voor fietsverkeer: we zijn immers een fietsland en daar moeten we goed mee omgaan. Maar ook voldoende parkeerplaatsen voor de auto is een belangrijk onderwerp.
Betoog
Lokaal Realisme kan zich in grote lijnen vinden in dit voorstel. Het college vraagt om onze mening, en die geven wij graag, met een paar kanttekeningen.
Veilige kruispunten
Ons vaste uitgangspunt is: schoon, heel en veilig. Als we praten over mobiliteit, dan begint dat wat ons betreft met de staat van onderhoud en een doordachte inrichting van de openbare ruimte - met name kruispunten. Zonder goede basis heeft geen enkel mobiliteitsplan kans van slagen. Daarom ligt in onze bijdrage hier de nadruk op.
Fietsland
Nederland is een fietsland - en dat moeten we zo houden. Dat vraagt om veilige fietspaden, overzichtelijke oversteken en goed onderhoud. We krijgen regelmatig signalen van inwoners over gevaarlijke situaties door achterstallig onderhoud of onveilige kruisingen. Met name kruispunten waar tweerichtingsfietsverkeer en autoverkeer elkaar kruisen, zijn risicovol en moeten zoveel mogelijk worden vermeden.
Fietsenstalling
Als je eenmaal in de stad of in het centrum van Halsteren bent aangekomen, moet je je fiets veilig kunnen stallen. Fietsen zijn kostbaar, dus veilige, betaalbare en bij voorkeur ook overdekte stallingen - vooral in de binnenstad - zijn belangrijk. Dat bevordert ook het gebruik van de fiets.
Voldoende parkeerplaatsen
Ook bij je woning moet je je voertuig kwijt kunnen. De trend om het aantal parkeerplaatsen per woning te beperken, baart ons zorgen. Veel gezinnen hebben meerdere auto’s nodig om naar werk of school te kunnen. Te weinig parkeerruimte kan mensen afschrikken om zich in onze gemeente te vestigen. Wij willen daarom de parkeernormen behouden, en zeker niet verlagen. Dat betekent overigens niet dat parkeren altijd direct voor de deur moet - zeker in nieuwe wijken of de historische binnenstad kunnen centrale parkeervoorzieningen een oplossing zijn. Zet ook verder in op elektrisering.
Binnenstad
Wat betreft de bereikbaarheid van de binnenstad: parkeren blijft een uitdaging voor bewoners, bezoekers en werknemers. Het is vreemd dat grote parkeerterreinen zoals bij De Zeeland ’s avonds leeg staan, terwijl elders parkeerdruk is. We begrijpen dat het om particulier terrein gaat, maar misschien zijn hier toch afspraken over te maken. Dat biedt ook kansen voor toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld rond de Westersingel.
In andere steden zie je dat bij nieuwbouw bewoners geen parkeervergunning meer krijgen als er te weinig parkeerruimte bij het gebouw is. Wij zijn daar geen voorstander van. Dit beperkt de keuzevrijheid van bewoners en zorgt voor onduidelijkheid.
Voetganger
En laten we ook de voetganger niet vergeten. Zoals terecht in de beeldvorming werd gezegd: we beginnen en eindigen allemaal als voetganger. Zorg dus voor veilige, toegankelijke en goed onderhouden wandelroutes, ook op bestaande locaties. Denk hierbij ook aan mensen met een beperking. Niet voor niets hebben wij recent over de staat van onderhoud een brief geschreven.
Achterstallig onderhoud
Wij beseffen dat wij een flinke achterstand in onderhoud hebben zoals hiervoor benoemd. Wij horen graag van het college hoe het staat met de plannen voor inhalen van deze achterstand. En aan ons als raad, zorg voor voldoende budget. Voor ons heeft dit een hoger prioriteit.
Openbaar vervoer
Tot slot, het openbaar vervoer. Goed OV is onmisbaar voor bereikbaarheid. We realiseren ons dat de invloed van de gemeente beperkt is, maar roepen het college op om binnen regionale overleggen te blijven pleiten voor verbeteringen in het openbaar vervoer.