Vandaag is de dierenvoedselbank officieel geopend. Conny Steketee was er bij. Ze doet verslag van deze feestelijke gebeurtenis. De dierenvoedselbank is een mooi maatschappelijk initiatief.
Werkbezoek
Door corona werd mijn eerste werkbezoek uitgesteld. Begaan met dieren, mocht ik namelijk de dierenvoedselbank bezoeken. Allerhartelijkst ben ik ontvangen door Nancy en Angela.
Angela is sinds kort gestart in Bergen op Zoom met dit initiatief, dat een gebied tot Roosendaal, Putte en Tholen bestrijkt. Ze kent de kneepjes van het vak, want ze benut de kennis die ze al eerder opgedaan heeft in Breda.
Voor huisdier zorgen
Deze stichting is in oktober 2021 opengegaan, omdat er klaarblijkelijk zoveel vraag naar was. Eenieder die kan aantonen dat hij/zij onvoldoende middelen heeft om voor zijn huisdier te zorgen, kan hier terecht. Denk bijvoorbeeld aan bijstandsgerechtigden, bejaarden met een klein pensioen, of mensen die van een minimumloon moeten bestaan en niet makkelijk een huisdier kunnen onderhouden.
Gouden hart
De initiatiefneemster is een vrouw met een gouden hart. Want als ze financieel niet toe komt, dan legt ze uit haar eigen portemonnee bij. Ze wil zelfs kijken of er een oplossing is voor een dakloze met een hond. Eens in de twee weken geeft ze pakketten weg, die je zelf in persoon op moet komen halen. Ze registreert of je komt - en als je niet komt, zonder afmelding, dan neemt ze contact met je op. Zo houdt zij ook nog de vinger aan de pols bij de mensen die van haar dierenvoedselbank gebruik maken.
Reëel zijn
Ze geeft ook duidelijk haar grenzen aan. Dat mensen een huisdier hebben en bij haar aankloppen, betekent voor haar dat je klaarblijkelijk een probleem hebt. En dat je daardoor ook zo reëel moet zijn om geen huisdier erbij te gaan nemen. Hoe nobel dit streven ook is.
Op mijn vraag legde ze uit, dat veelal in Nederland geboren mensen hier gebruik van maken, maar ook mensen die hier ooit zijn komen wonen de weg weten te vinden naar de dierenvoedselbank. Daar ben ik blij om. Ook ben ik verrast als ze uitlegt, dat ze noodpakketten maken, voor dieren die uit huis worden geplaatst na bijvoorbeeld een melding bij "Red een dier" (telefoonnummer 144).
Noodpakketten
Ook in geval van een ziekenhuisopname, als een dier moet achterblijven, is er noodopvang nodig. Omdat er geen dierenasiel meer is in Bergen op Zoom dient de politie c.q. handhaving hiervoor te zorgen. De dierenvoedselbank heeft een ondersteunende rol, door noodpakketten aan te bieden, zodat de eerste opvang geborgd is. Ook krijgen zij wel eens direct deze aanvragen voor opvang binnen. Zo blijkt hieruit ook, dat er een groot tekort is, aan noodopvang voor huisdieren in nood.
Maatje bij zich kunnen houden
Mogelijk dat als we de dierenvoedselbank een warm hart toedragen, we ervoor kunnen zorgen dat de mensen hun maatje bij zich kunnen houden. Want we mogen niet uit het oog verliezen, dat een huisdier niet alleen liefde en warmte geeft, en eenzaamheid een stukje kan verlichten, maar ook dat het zorgen voor een huisdier je (letterlijk en figuurlijk) op de been houdt.
Opvangadres
Met mijn telefoon in de hand, om mijn man voor te stellen om een opvangadres te worden, verlaat ik het oude en vertrouwde politiegebouw aan de Wassenaarstraat. De slingers en ballonnen blijven nog even hangen, want burgemeester Petter komt later ook kennismaken.
Al met al was het een interessante middag en een heel mooi initiatief.
Conny Steketee, 17 januari 2022