afbeelding afbeelding

Column: binnen en buiten

03-07-2022 | Joost Pals
In deze column gaat Joost Pals in op de externe activiteiten die hij als wethouder heeft. Bijvoorbeeld de Maria Ommegang en het VNG congres.

De onderwerpen waar ik me als wethouder mee bezighoud zijn enigszins intern gericht. Financiën, bedrijfsvoering, P&O en dienstverlening: het speelt zich vooral af "binnen" het stadskantoor. Ruimtelijke ordening is méér "buiten", maar andere onderwerpen zoals cultuur, sport en economie zijn in grotere mate extern gericht. In het college hebben we best een evenwichtige taakverdeling. Met onderwerpen die ook aansluiten op de achtergronden en karakters van de wethouders.

Maria Ommegang

Naast de inhoud heb je als wethouder ook andere activiteiten. Zoals vorige week het meelopen met de Maria Ommegang. Nu ben ik niet bepaald religieus, integendeel. Dus een processie is niet direct mijn ding, maar als je ziet hoeveel leven er in de brouwerij was - met veel betrokkenheid en bovendien nog eens geholpen door het mooie weer - dan gaf dat een hele positieve en indrukwekkende ervaring. Mooi om aan mee te doen. Ook vielen me een behoorlijk aantal Belgische en Duitse kentekenplaten op. Voor de horeca een topdag.

VNG congres

Deze week ging het college naar het jaarlijkse VNG congres. Dit jaar georganiseerd in Hoorn: best wel buiten deur. Er was een inhoudelijk programma, maar ook de gelegenheid tot kennismaken.

Wat mij drijft in de lokale politiek, is hoe je in Bergen op Zoom de boel kunt verbeteren. Dát is wat mij energie geeft. Het netwerken met "de burgemeester van Emmer-Compascuum" in het bestuurlijke "ons kent ons" van Nederland - is daarentegen niét wat mij het meeste trekt, om het zo maar te zeggen.

Iets anders zijn korte lijntjes met de burgemeesters en wethouders in de regio West-Brabant. Dat komt de samenwerking in West-Brabant alleen maar ten goede. Ook voor Bergen op Zoom is het belangrijk om buiten onze vestingmuren te kijken en regionaal samen te werken. Met onze "buren" hebben we veel gesproken. In het bijzonder met de burgemeesters en wethouders van Woensdrecht en Roosendaal. Fijne en enthousiaste collega's.

Dienstverlening

In het inhoudelijk programma van het VNG congres was er een goede bijeenkomst over dienstverlening. Het begrip "de menselijke maat" kwam aan de orde. Daarvoor is beleidsruimte nodig: ruimte voor maatwerk.

Alleen is er bij de overheid dan vaak huiver dat zoiets een "precedent" schept: dat als je iets bijzonders voor één inwoner doet, dat anderen daar dan ook aanspraak op zullen maken. Maar hoe erg is dat eigenlijk, zo werd geconcludeerd, als je iets goeds doet door maatwerk - en daarmee een precedent schept. Dat je dan váker goede dingen gaat doen: is dat erg? Lijkt me toch van niet. Een interessante relativering.

Kortom, het was een week met heel uiteenlopende bezigheden. Binnen en buiten.

Joost Pals, 3 juli 2022

afbeelding

Column Joost mag het weten

In deze column schrijft Joost Pals over de gemeentelijke actualiteit. Hij zet zijn ervaring in om financiële luchtkastelen door te prikken. Ook laat hij zien wat de alter¬≠natieven zijn om wél een deugdelijk beleid te voeren. Lees verder
afbeelding

Column: niet stiekem bezuinigen op ouderenzorg

In Den Haag circuleert een slecht idee om ouderenzorg over te hevelen naar gemeenten. En dan ook nog met een korting van 10%. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
afbeelding

Column: de verkiezingen en het ravijn

In deze column beschrijft onze wethouder Joost Pals welke gevolgen de landelijke verkiezingen hebben voor de gemeentelijke financiën. In het bijzonder het "ravijn 2026" dat nog steeds boven de markt hangt. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!