afbeelding afbeelding

Column: de discussie hoort te gaan over werkgelegenheid

19-02-2022 | Joost Pals
Bedrijvigheid in de Auvergne­polder. Bij elke verkiezingen komt het onder­werp terug. Joost Pals vertelt erover in deze column. Ook legt hij uit dat de échte discussie over werk­gelegen­heid hoort te gaan.

Auvergnepolder

Afgelopen week was er een verkiezings­debat in de Wittenhorst. Georganiseerd door de Dorps­raad Halsteren. Eén van de stellingen liet zich al op voor­hand raden: wel of geen bedrijvig­heid in de Auvergne­polder. Het is vaste prik, want 4 jaar geleden werd daar ook al fel over ge­discus­sieerd, net als 8 jaar geleden en 12 jaar geleden en…

Drie oorzaken

Dat het elke keer terug­komt heeft drie oorzaken. In de eerste plaats ge­bruiken sommige politieke partijen het onder­werp om zich te profileren. Als een stok­paardje. Fel vóór of tegen. In het debat kunnen voor- en tegen­standers zich dan af­zetten tegen elkaar. Daar­mee vestigen ze aan­dacht op zichzelf en op elkaar. Een oude politieke truc.

De argumenten gaan in een hogedrukpan en het levert een soms ver­makelijk, maar ook wel voor­spel­baar debat op in verkiezingstijd. Misschien leuk en aardig om naar te kijken, maar praktisch leidt het niet tot resul­taten.

Voor resultaat is consensus nodig

De tweede oorzaak hangt daarmee samen. Dat is hoe partijen tussen de ver­kiezingen door opereren. Als je bedrijvigheid wil - of dat nu is in de Auvergne­polder of waar dan ook - dan heeft dat nogal wat voeten in aarde. Je zult allerlei ruimte­lijke procedures moeten doorlopen. Of je dat nu leuk vindt of niet. De provincie moet ermee in­stemmen. Milieuclubs zullen on­getwijfeld bezwaar maken. De Raad van State moet uitspraak doen. Daar gaan vele jaren over­heen. Pas dan kan de schop de grond in.

Om écht iets te bereiken, heb je als gemeente­bestuur brede over­een­stemming nodig. Con­sen­sus zoals dat heet. Meerdere raads­periodes lang. En daar gaat het keer op keer mis in de Bergse gemeente­raad, want de discussie wordt telkens volledig op de spits gedreven. Hakken in het zand. De loop­graven in.

De ene keer weten de tegen­standers iets in een coalitie­akkoord af te dwingen, de andere keer halen de voor­standers met één stem verschil een motie binnen. Dat lijkt dan een over­winning, maar het is voor de bühne: met zo'n kleine meerder­heid ga je zo'n groot project nooit voor elkaar krijgen. De tegen­standers van bedrijvig­heid in de Auvergne­polder hebben boven­dien een voordeel. Zij hoeven maar af en toe een stok in het wiel te steken en alles is weer terug bij af. De loop­graven blijven.

Echte discussie: werkgelegenheid

De derde oorzaak is de belangrijkste. Want de discussie gaat over het ver­keer­de onder­werp. Doel en middel worden met elkaar ver­ward. Het gaat telkens over de Auvergne­polder, maar de echte discussie hoort te gaan over vol­doen­de werk­gelegen­heid en hoe je dát organiseert. Dat is het doel. Een locatie is slechts een middel om het doel te be­reiken.

Niemand zal immers bedrijven of industrie willen gewoon "omdat het er zo leuk uitziet". Nee, dan oogt natuur of akkerland fraaier. Dat is duidelijk. De reden om een bedrijven­terrein aan te leggen is werk­gelegen­heid. Banen.

Arbeidsplaatsen in de regio

Met "banen" als doel zijn de distributie­centra, die de laatste jaren bij­voor­beeld in Roosendaal zijn ontwikkeld, niet de handigste route. De term "logistieke dozen" is misschien te kort door te bocht, maar de het zijn grote gebouwen met betrekkelijk weinig arbeids­plaatsen. Prima natuur­lijk als Roosendaal die ruimte daarvoor wel wil - en kan - inzetten. Dat is hun keuze.

Sowieso moet je bij werkgelegenheid over de gemeente­grenzen heen kijken. Veel mensen hebben hun werk buiten de eigen woon­plaats. Dat is helemaal niet erg. Op de Brabantse Wal is er nu een plan om het bedrijven­terrein in Steenbergen uit te breiden. Sommige partijen zien dat als een bedreiging, terwijl die ontwikkeling juist ook in het belang van Bergen op Zoom is. Meer werk­gelegen­heid in de regio.

MKB

Voor Bergen op Zoom zelf is het belang­rijk om te mikken op het MKB. Behoud en groei van bestaan­de MKB bedrijven en daar­naast ook de vestiging van meer MKB bedrijven zoals op Oude Molen en de Poort. Dat is nodig, want daarmee valt de economische structuur maxi­maal te ver­sterken. In sectoren als techniek en agro­food, maar vergeet ook de zorg en diensten­sector niet.

We moeten ons realiseren dat elk type bedrijf z'n eigen voorkeuren heeft. Met wensen en eisen. Goede bereik­baar­heid is een belangrijke factor. Op zich pleit dat in het voor­deel van de Auvergne­polder, gelegen langs het Schelde-Rijn­kanaal. Maar welk type bedrijvig­heid heeft profijt van zo'n water­verbinding? Dan kom je vooral in de hoek van de industrie zoals die in Rotter­dam, Ant­wer­pen en Moer­dijk te vinden is.

Tweede Moerdijk

Dat geeft twee vragen: 1. wil Bergen op Zoom een tweede Moer­dijk zijn en 2. zal de provincie Noord-Brabant con­currentie voor Moerdijk über­haupt toe­staan? Ik waag het te be­twijfelen. Het is juist een speer­punt van de provincie om ruimte­lijke ont­wik­kelingen te bun­delen. Met andere woor­den, ver­snippering voor­komen.

Terug naar de vestiging van nieuwe MKB bedrijven. Voor bedrijven die geen be­lang heb­ben bij een water­verbinding is een locatie in de nabij­heid van de snel­weg veel logischer dan de Auvergne­polder. Dus ligt het meer voor de hand om te focus­sen op Oude Molen, de Ster van Lepel­straat, tegen­over Philip Morris of bij de Wouwse Tol, op de gemeente­grens met Roosen­daal.

Focus op voldoende werkgelegenheid

Hoe dan ook, het is zaak dat het gemeente­bestuur niet langer in cirkeltjes loopt over één locatie, maar het juiste doel voor­op gaat stel­len: vol­doen­de werk­gelegen­heid, nu en in de toekomst. Dat kan prima binnen de gemeente­grenzen, zeker, maar ook in de nabij­heid om Bergen op Zoom heen. Werk­gelegen­heid is een te belan­grijk onder­werp voor politieke spelletjes en stok­paardjes.

Joost Pals, 19 februari 2022

Lokaal Realisme ziet bedrijventerrein als vraagstukken die de gemeentegrenzen over­stijgen. Voor echte oplossingen is breed draagvlak nodig. Geen goedkope moties.

afbeelding

Column Joost mag het weten

In deze column schrijft Joost Pals over de gemeentelijke actualiteit. Hij zet zijn ervaring in om financiële luchtkastelen door te prikken. Ook laat hij zien wat de alter­natieven zijn om wél een deugdelijk beleid te voeren. Lees verder
afbeelding

Column: financiën gaan goede kant op

Ook accountantskantoor BDO ziet dat het de goede kant op gaat met de gemeentelijke financiën in Bergen op Zoom. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
afbeelding

Column: de begroting voor 2024

Een sluitende begroting. Werken aan financieel herstel. En toch ook meer budget voor veiligheid. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!