afbeelding afbeelding

Column: financiën gaan goede kant op

28-01-2024 | Joost Pals
Ook accountantskantoor BDO ziet dat het de goede kant op gaat met de gemeentelijke financiën in Bergen op Zoom. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column.

Accountantskantoor BDO houdt jaarlijks alle gemeenten tegen het licht. Hoe scoren ze op de financiële indicatoren. Daar maken ze een ranglijst van. Afgelopen week presenteerden ze hun lijst voor 2024. Voor de tweede keer steeg Bergen op Zoom. Van plek 53 naar plek 47 in de categorie van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners.

De goede kant op

We hebben nog een hele weg te gaan, maar na een dramatisch dieptepunt gaan we sinds 2 jaar de goede kant op. Over die resultaten heb ik zelf eerder al geschreven, maar het is altijd fijn als een accountantskantoor - waarmee de gemeente geen enkele binding heeft - dat ook ziet.

Meest veilige categorie

De ranglijst is gebaseerd op 5 financiële indicatoren in de laatste jaarrekening en de verwachte resultaten voor de komende 4 jaar. Bij 3 van 5 indicatoren staat Bergen op Zoom inmiddels in de meest veilige categorie. Het gaat om: de schulden (60,2%), grondexploitatie (6,3%) en structurele exploitatieruimte (5,7%). We zitten nog in de ongunstige categorie voor solvabiliteit (17%) en belastingcapaciteit (106,5%).

Verdere verbetering nog wel nodig

Weliswaar zijn de laatste twee óók verbeterd - de solvabiliteit zelf fors verbeterd - maar het blijft voorlopig nog wel kwetsbaar. Verdere verbetering is nog echt noodzakelijk.

Ravijnjaar 2026

Tot slot wijst ook BDO op het ‘ravijnjaar 2026’. Terecht, want de bezuinigingen die het Rijk vanaf dat jaar heeft ingeboekt zijn extreem hoog. Enerzijds steunt Bergen op Zoom de lobby via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om die desastreuze bezuinigingen van tafel te krijgen. Maar anderzijds bereiden we ons er wel op voor dat dat niet - of niet helemaal - gaat gebeuren.

Joost Pals, 28 januari 2024

Orde op zaken, dat is het motto van Lokaal Realisme. Stap voor stap bereiken we resultaten.

afbeelding

Column Joost mag het weten

In deze column schrijft Joost Pals over de gemeentelijke actualiteit. Hij zet zijn ervaring in om financiële luchtkastelen door te prikken. Ook laat hij zien wat de alter­natieven zijn om wél een deugdelijk beleid te voeren. Lees verder
afbeelding

Column: de begroting voor 2024

Een sluitende begroting. Werken aan financieel herstel. En toch ook meer budget voor veiligheid. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
afbeelding

Column: niet stiekem bezuinigen op ouderenzorg

In Den Haag circuleert een slecht idee om ouderenzorg over te hevelen naar gemeenten. En dan ook nog met een korting van 10%. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!