afbeelding afbeelding

Column: onaangenaam

05-09-2021 | Joost Pals

Het zakencollege wil het volgende spaarvarken stuk slaan. Nu is een NV om de bedrijvigheid te stimuleren aan de beurt. Raadslid Joost Pals beschrijft de situatie en gaat in op deze kortzichtige aanpak van het college van B&W.


De NV Aangenaam

Sinds 1961 heeft de gemeente een investerings­maatschappij die bedoeld is om de bedrijvigheid in Bergen op Zoom te stimuleren. De "NV Aangenaam".

Deze NV heeft geld en bezittingen. Dat wekt natuurlijk de interesse van dit college: een spaarvarken om stuk te slaan en net te doen alsof daarmee de financiën verbeteren. Het college denkt dat het 2 miljoen euro kan opleveren. Eenmalig, wel te verstaan.

Terug naar het begin. De jaren ‘60, belangrijke bedrijfstakken in die tijd, zoals de ijzer­gieterijen, waren op hun retour. Een flink risico voor de werkgelegenheid. Niet gek om actief te gaan zoeken naar nieuwe bedrijven die zich in Bergen op Zoom wilden vestigen. Naast de gemeente nam ook de Kamer van Koophandel toen deel aan de NV, destijds Indumij geheten.

Economie stimuleren

Tal van overheden hebben, ook vandaag de dag, zulke vehikels om de economie te stimuleren. Zo is de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij een instrument van de provincie Noord-Brabant samen met het Ministerie van Economische Zaken. Een ander soortgelijk voorbeeld is de Rewin in West-Brabant.

Nu zou de gemeente ook rechtstreeks vanuit de eigen organisatie de economie kunnen stimuleren. Op zich heb je daar geen aparte NV voor nodig. Reden om dat toch via een NV te doen, is om sneller en flexibeler te kunnen handelen. Besluit­vorming in zo’n NV is eenvoudiger dan binnen een logge ambtelijke organisatie.

Keerzijde is wel dat toezichtsregels die voor een gemeente wel gelden bij een NV niet van toepassing zijn. Het gevaar ligt daarnaast op de loer dat de NV het speeltje van een "handige" wethouder Economische Zaken wordt. Die heeft zo een pot geld ter beschikking. Buiten het (directe) zicht van de gemeenteraad en de gemeentelijke accountant. Daar moet je alert op zijn.

Operette met dubbele petten

De laatste jaren was de NV Aangenaam een beetje een operette geworden. Een goede investerings­maatschappij staat namelijk op afstand. En wordt bestuurd door (oud) ondernemers met jarenlange ervaring in het bedrijfsleven. Maar in Bergen op Zoom werd dat de afgelopen tijd door gemeente­ambtenaren en wethouders gedaan. Die zich dan "directeur" en "president-commissaris" van de NV gingen noemen. Absurd natuurlijk, al die dubbele petten die op- en afgezet moesten worden.

Daar moet - en kan - wat aan gedaan worden. Door terug naar de basis te gaan. Een NV met ervaring uit het bedrijfsleven. Organisatorisch op enige afstand van het stadskantoor. Met duidelijke kaders en verantwoording. Dan is deze NV ook in de toekomst weer van waarde.

Boekhoudkundige show

Maar ja, dan dit zakencollege. Dat heeft een fascinatie om spaarvarkens stuk te slaan. Ook hier weer. De NV opdoeken zou eenmalig 2 miljoen opleveren. Boekhoudkundig wordt zo de show opgevoerd alsof de financiën daarmee ver­beteren. De werkelijkheid is dat een instrument om de economie te verstevigen overboord wordt gegooid. Kapot gemaakt door dit "zaken" college.

De echte oplossingen zijn structurele maat­regelen. Nu weer eenmalig 2 miljoen stuk slaan is géén oplossing. Dat is kortzichtig en onaan­genaam.

Joost Pals, 5 september 2021

Lokaal Realisme wil oplossingen waar Bergen op Zoom sterker door wordt. Geen kortzichtig sloopwerk zoals dit college doet.

afbeelding

Column: digitale veiligheid verbeteren

In deze column schrijft wethouder Joost Pals over digitale veiligheid. Risico’s op dat vlak gaan om veel meer dan alleen ICT. Zo kan ransomware de complete bedrijfsvoering lamleggen. Belangrijk is dat een organisatie goed getraind is. Lees verder
afbeelding

Column: Financiële discipline blijft nodig

In deze column vertelt wethouder Joost Pals hoe het ervoor staat met de gemeentelijke financiën. Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet: financiële discipline blijft nodig. Lees verder
afbeelding

Column Joost mag het weten

In deze column schrijft Joost Pals over de gemeentelijke actualiteit. Hij zet zijn ervaring in om de financiële luchtkastelen van de gemeente door te prikken. Ook laat hij zien wat de alter­natieven zijn om wél een deugdelijk beleid te voeren. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!