afbeelding afbeelding

Column: schuldsanering, waar ging het mis?

14-04-2020 | Joost Pals

Raadslid Joost Pals schrijft in een column bij Kijkop­BergenopZoom over het financiële wel en wee van de gemeente Bergen op Zoom. Deze keer licht hij toe waarom nu écht de noodklok wordt geluid.


Column

Financiën zijn een abstract begrip. Niet sexy. Ook in de gemeenteraad geen onderwerp om "mee te scoren" en veelal overgelaten aan enkele financieel specialisten. Sportparken verfraaien en cultuurpaleizen bouwen spreekt veel meer aan, ook bij de verkiezingen.

Politieke reset

Begin dit jaar drong eindelijk breed door dat het écht anders moest. Dat een politieke reset nodig is en dat de schulden moeten worden afgebouwd. Was dat besef er dan eerder niet? Jawel. Het ging zelfs een tijd lang de goede kant op. Maar geld uitgeven is in Bergen op Zoom ronduit een verslaving. Met terugval in de aanloop naar de verkiezingen.

De lange weg

Door het échec met Bergse Haven in 2009 ging het snel bergafwaarts met de gemeentelijke financiën. Er ontstond ook toen al consensus dat het anders moest. Het verlies door de aankoop van Nedalco werd genomen en "in de boeken" verwerkt. Met een reeks aan maatregelen ging de schuldenlast vanaf 2014 omlaag. De lange weg om weer financieel gezond te worden was ingezet. Een paar jaar lukte dat ook. Tot het verkiezingsjaar 2018. Met een fors aantal uitgaven namen de schulden weer met sprongen toe, van zo'n 215 miljoen naar 240 miljoen euro.

Rem op investeringen

Bij de start van deze bestuursperiode is daarom ook ingegrepen. Een rem op nieuwe investeringen moest er komen. Daarvoor werd een investeringsplafond ingevoerd: de investeringen mochten niet groter zijn dan de afschrijvingen. Zo nemen de schulden niet verder toe door de investeringen. Saillant detail: investeringen waarover in 2017 al besluiten waren genomen, zouden niet onder het plafond komen te vallen. Dan gaat het bijvoorbeeld over het Eventum en nieuwbouw voor de bouwclubs. Er kwam grip op de investeringen. Door de verkoop van vastgoed en gronden zou de schuld in de loop der jaren omlaag kunnen gaan.

Uitvoeren van lopende zaken

Op papier een werkende aanpak. Maar er was een lek dat nog niet was gedicht: de exploitatie, het uitvoeren van de lopende zaken. Van het vegen van de straten tot het draaiend houden van het Markiezenhof. Van het bekostigen van de sociale voorzieningen tot het onderhoud van de sportparken. De gemeente geeft daar jaarlijks meer aan uit dan dat er binnenkomt. Net als bij een gewoon huishouden valt dat niet oneindig vol te houden.

(Deze column is eerder geplaatst op www.kijkopbergenopzoom.nl)

afbeelding

Column Joost mag het weten

In deze column schrijft Joost Pals over de gemeentelijke actualiteit. Hij zet zijn ervaring in om financiële luchtkastelen door te prikken. Ook laat hij zien wat de alter­natieven zijn om wél een deugdelijk beleid te voeren. Lees verder
afbeelding

Column: financiën gaan goede kant op

Ook accountantskantoor BDO ziet dat het de goede kant op gaat met de gemeentelijke financiën in Bergen op Zoom. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
afbeelding

Column: de begroting voor 2024

Een sluitende begroting. Werken aan financieel herstel. En toch ook meer budget voor veiligheid. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!