afbeelding afbeelding

Gemeentelijke toekomstvisie heeft meer realisme nodig

13-07-2021

Lokaal Realisme wil aanpassing van de voor­gestelde Toekomstvisie. Voorzieningen zoals zwem­bad en bibliotheek zijn van groot belang. We accepteren niet dat deze verdwijnen naar de regio, zoals het college voorstelt. Verder wil Lokaal Realisme meer aandacht voor een schone, op­geruimde leefomgeving. En de bouw van nieuwe woningen moet ook in Halsteren en Lepelstraat gewoon mogelijk blijven.


Ambtelijk jargon eruit

Het college heeft een nieuwe Toekomstvisie opgesteld. Op maandag 13 juli sprak de gemeenteraad hierover. Het document wemelt van het ambtelijk jargon, zoals "houts­kool­schetsen", "global goals" en "blue zones". Ook de hoogdravende "sustainable development goals" van de Verenigde Naties zijn absurd voor een gemeentelijke toekomstvisie. Even wat meer realisme en met beide benen op de grond.

Zwembad en bibliotheek moeten blijven

Inhoudelijk dient de Toekomstvisie ook aangepast te worden. Zo stelt het college voor om te "accepteren" dat voorzieningen zoals zwembad en bibliotheek kunnen verdwijnen naar elders in de regio. Lokaal Realisme accepteert dat helemaal niet. Deze voorzieningen zijn nodig voor een aan­trekkelijke gemeente om in te wonen en ver­blijven.

Nieuwe woningen, ook in Halsteren en Lepelstraat

Het college komt met een raar criterium voor nieuwbouw. Alleen binnen 15 minuten fietsen vanaf het station Bergen op Zoom zou nog ruimte zijn voor nieuwe woningen. Dat is funest voor Halsteren en Lepelstraat, waar ook grote behoefte is aan woningbouw. Lokaal Realisme is dan ook pertinent tegen dit dwaze criterium van "15 minuten". Sterker, er moet juist meer aandacht zijn voor nieuwe woningen, ook in Halsteren en Lepelstraat.

Een opgeruimde leefomgeving

In de Toekomstvisie ontbreekt nu nog aandacht voor een schone, opgeruimde leefomgeving. Dat is niet goed, want de aanpak van verrommeling en zwerfvuil is hoog nodig. Misschien vinden college en ambtenaren dit niet "visionair" genoeg, maar voor Lokaal Realisme is dit een belangrijk speerpunt. We nemen dus initiatief om dit toe te voegen aan de Toekomstvisie.

Economie en werkgelegenheid

Het college noemt onder meer "biobased economy", "agrifood" en "creative industry" als belangrijke sectoren. Lokaal Realisme kan daar­mee instemmen, maar wil wel dat de zorg­economie en de toeristisch-recreatieve sector meer aandacht krijgen.

In de Toekomstvisie is immers focus op Bergen op Zoom als plaats om te wonen en te "beleven". Daar sluit de toeristisch-recreatieve sector naad­loos op aan. En nog altijd is de zorgsector de grootste werkgever in Bergen op Zoom. Het is een gemiste kans als de zorg­economie in de Toekomst­visie zou ontbreken.

Meer realisme

Wat ook nodig is bij de Toekomstvisie is meer realisme. Naast het jargon bevat de Toekomst­visie ook te veel ronkende teksten. Doelen die on­haalbaar zijn.

Er is niks mis met ambitie, maar als je op voor­hand weet dat het niet realistisch is, moet je het gewoon niet opschrijven. Anders schep je ver­wachtingen die je niet kunt waarmaken en dat leidt enkel tot teleurstellingen. Bergen op Zoom is een gemeente met een kwart miljard euro schuld en daar hebben we, hoe vervelend ook, rekening mee te houden.

Lokaal Realisme wil een Toekomstvisie die aansluit bij de behoeften van de inwoners, ondernemers en verenigingen.

afbeelding

Schoon en veilig

Aanpakken van de verrommeling in de straten en de natuur. Overlastgevers volgen tot ze hun gedrag verbeteren. Lees verder
afbeelding

Brandweer moet er snel kunnen zijn

In de commissie werd afgelopen donderdag gesproken over hoe snel de brandweer in West-Brabant na een melding ter plekke kan zijn. Een kolfje naar zijn hand van ons burgerlid Maarten van ‘t Hof, oud leidinggevende bij de brandweer. Lees verder
afbeelding

Wat vindt u: schone buurten en straten

Wat vindt u over het schoon houden van buurten en straten? Mede op aandringen van Lokaal Realisme is daar sinds dit jaar meer budget voor. Komende zaterdag is er een themabijeenkomst waar u kunt aangeven wat er al goed gaat en wat nog beter kan. We zien u graag en de koffie staat klaar! Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!