afbeelding afbeelding

Gemeenteraad geeft 900.000 euro uit aan luchtkastelen

22-04-2021 | Joost Pals

Een meerderheid van de gemeenteraad geeft 900.000 euro uit zonder dat er een fatsoenlijk plan is. Onvoorstelbaar! Zo lopen de schulden nog verder op: de gemeente staat 250 miljoen in de min en gaat 'vrolijk' op de oude voet door. Lokaal Realisme verwacht dat doelen, kansen en risico's helder in kaart worden gebracht. Alleen dan is goede besluitvorming mogelijk.


Raadsvergadering

In de raadsvergadering van 22 april 2021 hield raadslid Joost Pals namens Lokaal Realisme het volgende betoog.

De fractie van Lokaal Realisme dient een amendement in omdat het raadsvoorstel dat hier ligt ondeugdelijk is. Dat blijkt ook wel uit de vele technische vragen en uit de behandeling in de commissie.

Ook is er gisteren een document gekomen met "concept business case" in de titel. Maar een document is nog geen business case, omdat er "business case" boven staat. Cruciale vragen die je je in een business case hoort te stellen zijn er niet in opgenomen. Het document dat gisteren is opgehoest, is een doekje voor het bloeden.

Laat absoluut duidelijk zijn. Het gaat ons niet om enkel een financiële benadering. Juist niet. Een business case wil niet zeggen dat je het slechts langs de meetlat van de euro's legt. Dat is niet waar een business case om draait. Een business case is een manier om je besluitvorming langs duidelijke overwegingen te kunnen laten plaats­vinden. Wat je doel is, hoe je dat wil bereiken. Het brengt de doelmatigheid in beeld. Het is een houvast voor een project of een initiatief. Om later ook te kunnen bepalen of het een succes was.

Een business case heeft veel meer dimensies dan alleen de factor geld. Sterker, in het raadsvoorstel zien we een te grote nadruk op de financiële middelen. Het raadsvoorstel beperkt zich tot het claimen van een pot geld.

Er ligt een document met slechts "business case" in de titel, maar inhoudelijk is het dat niet en dat maakt dat we het amendement handhaven. Als we echt werk willen maken van verbetering van organisatiecultuur en kwaliteit van de organisatie dan is het zaak om dat niet alleen met woorden te belijden, maar dat ook in daden om te zetten.

We hebben waardering dat andere fracties ook met een motie en amendement zijn gekomen. We begrijpen dat vanuit hun benadering, ook in de commissievergadering. Maar voor ons gaat het er om dat het college éérst een goed plan maakt. Gebaseerd op een business case. En dat er dán om budget wordt gevraagd. In die volgorde. Alleen dan is een goede, integrale afweging mogelijk.

afbeelding

Financiën op orde

Het gemeentelijke huishoudboekje op orde brengen. Minder ambtenaren. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Lees verder
afbeelding

Column: digitale veiligheid verbeteren

In deze column schrijft wethouder Joost Pals over digitale veiligheid. Risico‚Äôs op dat vlak gaan om veel meer dan alleen ICT. Zo kan ransomware de complete bedrijfsvoering lamleggen. Belangrijk is dat een organisatie goed getraind is. Lees verder
afbeelding

Zorgen over Aldi Halsterseweg

Vorige week werden we verrast met de mededeling dat supermarktketen Aldi interesse heeft getoond in een pand aan de onlangs opnieuw ingerichte Halsterseweg. Uiteraard is Lokaal Realisme voor een vrije economie, maar we hebben zorgen over een supermarkt op deze locatie. In het bijzonder over de verkeerveiligheid. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!