afbeelding afbeelding

Gemeenteraad houdt college bij de les

09-07-2021

Op initiatief van Lokaal Realisme en GBWP wordt het college gehouden aan de afspraak om de schuldenlast van een kwart miljard euro af te bouwen.

Schuldenlast afbouwen

In december heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om te komen tot een begrotingsoverschot van 3 miljoen euro vanaf 2022. Op die manier kan in meerdere jaren de schuldenlast gedoseerd worden afgebouwd.

Maar in het beleidskader, de opmaat naar de begroting, gaf het college aan dat het slechts op een begrotingssaldo van 0 euro wil uitkomen. In normale omstandigheden is dat geen probleem, maar niet als je een enorme schuldenlast hebt zoals de gemeente Bergen op Zoom.

Opdracht herbevestigd

Door een amendement (een wijzigingsvoorstel) is de opdracht van 3 miljoen euro door de gemeente­raad herbevestigd. Het college wordt daarmee bij de les gehouden.

Een andere correctie betreft de inzet van extra rijksmiddelen. Gemeenten moesten de afgelopen jaren flink bijpassen op het sociaal domein. Ook Bergen op Zoom.

Vorige maand is de landelijke overheid over de brug gekomen met extra gelden voor de be­kostiging van het sociaal domein. Voor Bergen op Zoom gaat het om 5,3 miljoen euro.

Stokje voor steken

Het college wilde die 5,3 miljoen voor de bekostiging van bestaand beleid uitgeven aan nieuw beleid. Maar dat is helemaal niet de bedoeling. Ook daar hebben we met het amendement een stokje voor kunnen steken.

Samen met andere partijen hebben we kunnen bijsturen. Maar het blijkt opnieuw dat het nodig is om het college bij de les te houden. Lokaal Realisme zal dat blijven doen - elke keer wanneer dat nodig is.

Lokaal Realisme zal het college bij de les blijven houden!

Raadslid Joost Pals schreef in twee columns eerder al over het begrotingsoverschot en over de extra rijksmiddelen.

afbeelding

Financiën op orde

Het gemeentelijke huishoudboekje op orde brengen. Minder ambtenaren. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Lees verder
afbeelding

Column: financiën gaan goede kant op

Ook accountantskantoor BDO ziet dat het de goede kant op gaat met de gemeentelijke financiën in Bergen op Zoom. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column. Lees verder
afbeelding

Eerst zichtbare resultaten bij aanpak daklozenproblematiek Plein 13

Lokaal Realisme wil eerst zichtbare resultaten bij de aanpak van de daklozenproblematiek rondom Plein 13. Dus niet alleen praten en vergaderen. Ook zorg en veiligheid moeten vóóraf goed geregeld zijn. Lees verder
contact

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel met onze raadsleden of stuur een e-mail naar: fractie@lokaalrealisme.nl
afbeelding

Aanmelden op onze nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via dit webformulier.
doe met ons mee!

Doe met ons mee!

Bergen op Zoom vooruit helpen? Doe met ons mee!