Door een uitspraak van de Raad van State in 2019 is het PAS-beleid op losse schroeven gekomen. Het is helder dat er een lastige opgave ligt om tot minder stikstofdepositie te komen. Maar al die tijd verkeren agrarische ondernemers - zonder hun eigen toedoen - in een illegale en uitzichtloze situatie. Raadslid Rian Govers verzoekt het college om bij de provincie aan te dringen op een spoedige uitweg voor deze onzekere situatie.
Brief
Aan het College van B & W
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom
Halsteren, 24 september 2024
Betreft: oproep aan Provincie mbt PAS melders, ingekomen stuk 1483
Geacht College,
Tussen 2015 en 2019 vormde de Programmatische Aanpak Stikstof ("PAS") de basis van het stikstofbeleid. Daarbij konden boeren een zogenoemde PAS-melding doen, zodat ze verder geen vergunning hoefden aan te vragen voor een uitbreiding: een melding volstond.
In mei 2019 ontstond door een uitspraak van de Raad van State jurisprudentie waardoor het PAS-beleid op losse schroeven kwam te staan. De Raad van State oordeelde dat het PAS-beleid in strijd was met de Europese Habitatrichtlijn. De gevolgen voor veel agrarische ondernemers waren enorm. Zij waren onbedoeld en buiten hun invloed plotsklaps (deels) illegaal bezig, omdat hun natuurvergunning is ingetrokken.
Inmiddels zijn we al weer 5 jaar verder en leven de ondernemers die het aangaat, ook meerdere agrariërs in onze gemeente, nog altijd in grote onzekerheid. Ook vernamen wij van onze lokale ondernemers wat dit met hen doet tijdens de inspraak op 4 september.
Weliswaar heeft de provincie eerder besloten om niet te handhaven, de onzekerheid blijft. Bijvoorbeeld door rechtszaken die milieuorganisaties aanspannen om provincies te dwingen om alsnog te handhaven. Er blijft dus een zwaard van Damocles boven de hoofden van deze ondernemers hangen.
Daarbij komt dat er momenteel geen PAS-melders in Brabant worden gelegaliseerd. In februari 2023 bleek uit de Natuurdoelanalyses dat de Natura2000 gebieden in Brabant zijn verslechterd. Er is onduidelijkheid op meerdere fronten. Onduidelijkheid over de wijze van instandhouding van Natura2000-gebieden. Onduidelijkheid over de feitelijke emissie van stalsystemen. Onduidelijkheid over de te bewandelen route temidden van de huidige jurisprudentie.
We begrijpen dat er een opgave ligt om tot minder stikstofdepositie te komen. Daar zal iedereen - zowel particulieren als de diverse sectoren van het bedrijfsleven - een steentje aan moeten bijdragen. Maar als de vergunningverlening stil ligt, dan worden deze ondernemers klem gezet. Waar we dus aandacht voor vragen is de situatie waarin ‘PAS-melders’ onbedoeld en ongewild in terecht zijn gekomen.
Buiten hun eigen toedoen verkeren zijn nu al jaren in onzekerheid door falend overheidsbeleid.
De inspreker, dhr. Snepvangers, tijdens de beeldvorming op 4 september j.l. benoemde de situatie ook nog maar eens. We troffen bij de ingekomen stukken ID1483 aan. Dit alles samen vormt de aanleiding tot de vraag in deze brief.
Vragen
Conform artikel 34 van het reglement van orde:
Welke mogelijkheden ziet u, om er bij de provincie Noord-Brabant op aan te dringen, dat zo spoedig mogelijk tot een uitweg gekomen wordt voor deze onzekere situatie. Ervoor te zorgen dat de ondernemers een vergunningsprocedure kunnen doorlopen en niet langer in een illegale, uitzichtloze situatie hoeven te verkeren.
Met belangstelling zien wij de antwoorden op onze vragen tegemoet.
Lokale hartelijke groet,
Rian Govers - Gabriëls
raadslid
Lokaal Realisme