afbeelding afbeelding

Column: Joost mag het weten

In deze column schrijft Joost Pals over de gemeentelijke actualiteit. Hij zet zijn ervaring in om financiële luchtkastelen door te prikken. Ook laat hij zien wat de alter­natieven zijn om wél een deugdelijk beleid te voeren.

afbeelding

Verkiezingsprogramma

Lokaal Realisme wil orde op zaken stel­len. In ons verkiezings­programma kunt u lezen hoe we dat gaan doen. Lees verder
afbeelding

Financiën gaan goede kant op

28 januari - Ook accountantskantoor BDO ziet dat het de goede kant op gaat met de gemeentelijke financiën in Bergen op Zoom. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column.
Lees verder
afbeelding

De begroting voor 2024

30 oktober - Een sluitende begroting. Werken aan financieel herstel. En toch ook meer budget voor veiligheid. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column.
Lees verder
afbeelding

Niet stiekem bezuinigen op ouderenzorg

2 september - In Den Haag circuleert een slecht idee om ouderenzorg over te hevelen naar gemeenten. En dan ook nog met een korting van 10%. Onze wethouder Joost Pals schrijft erover in deze column.
Lees verder
afbeelding

De verkiezingen en het ravijn

26 augustus - In deze column beschrijft onze wethouder Joost Pals welke gevolgen de landelijke verkiezingen hebben voor de gemeentelijke financiën. In het bijzonder het "ravijn 2026" dat nog steeds boven de markt hangt.
Lees verder
afbeelding

Waar komt die supermarkt?

24 juni - Wat liever: een Aldi supermarkt aan de Halsterseweg of bij De Zeeland? Onze wethouder Joost Pals zet de feiten op een rij.
Lees verder
afbeelding

Samen bergen verzetten

16 juni - Meer budget voor veiligheid. Aandacht voor betere dienstverlening. En een voorzichtig en duurzaam financieel beleid. Onze wethouder Joost Pals neemt in deze column het beleidskader 2024 door.
Lees verder
afbeelding

Financiële verbetering

23 april - Weer een mijlpaal om de financiën op orde te brengen. De jaarstukken 2022 sluiten met een positief resultaat van 25,1 miljoen euro. Daarvan zorgt 8,5 miljoen voor aansterking van het eigen vermogen. Wel blijft voorzichtigheid geboden, zo legt wethouder Joost Pals uit in deze nieuwe column.
Lees verder
afbeelding

No cure you pay

17 februari - In deze column vertelt wethouder Joost Pals over de bedrijven die "gratis" bezwaar maken tegen de ozb. Zogenaamd "no cure no pay".
Lees verder
afbeelding

De financiële weg omhoog

21 januari - In recent onderzoek van accountantsbureau BDO scoort Bergen op Zoom een rapportcijfer zeven. Positief nieuws! Wethouder Joost Pals licht toe waarom het beter gaat. Maar ook waar nog risico’s zitten.
Lees verder
afbeelding

Digitale veiligheid verbeteren

2 december - In deze column schrijft wethouder Joost Pals over digitale veiligheid. Risico’s op dat vlak gaan om veel meer dan alleen ICT. Zo kan ransomware de complete bedrijfsvoering lamleggen. Belangrijk is dat een organisatie goed getraind is.
Lees verder
afbeelding

Financiële discipline blijft nodig

23 oktober - In deze column vertelt wethouder Joost Pals hoe het ervoor staat met de gemeentelijke financiën. Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet: financiële discipline blijft nodig.
Lees verder
afbeelding

Ruimtelijke plannen

2 september - In deze column gaat onze wethouder Joost Pals in op ruimtelijke ordening. Heldere communicatie is van groot belang bij ruimtelijke initiatieven. Op een manier waarbij je zo goed mogelijk recht kunt doen aan uiteenlopende belangen. Daar is nog wel ruimte voor verbetering.
Lees verder
afbeelding

Onzekere inkomsten

6 augustus - Gemeenten dreigen in 2026 flink gekort te worden door de rijksoverheid. Er wordt al gesproken over een financieel ravijn. In deze column legt Joost Pals uit waarom dat ook voor de komende begroting gevolgen kan hebben.
Lees verder
afbeelding

Binnen en buiten

3 juli - In deze column gaat Joost Pals in op de externe activiteiten die hij als wethouder heeft. Bijvoorbeeld de Maria Ommegang en het VNG congres.
Lees verder
afbeelding

Bouwplannen

19 juni - In deze column gaat wethouder Joost Pals in op de bouwplannen. Een positief resultaat van 5,7 miljoen euro, maar welke kansen en bedreigingen zijn er?
Lees verder