In de rubriek "Ombudswerk" gaat Julien Voets deze keer in op een proactieve houding van de gemeente richting ondernemers. Afspraken nakomen moet weer normaal worden. Ook kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Dat vereist wel een mentaliteitsverandering.
Bergen op Zoom is, net als de rest van Nederland, vanwege corona gebukt gegaan onder een ingrijpende periode. Onzekerheid voerde daarbij voor veel ondernemers de boventoon.
Gelukkig mogen we weer bijna alles. Dat vraagt vanuit de gemeente wél om oprechte interesse en ondersteuning richting ondernemers. Wanneer we echter de huidige gemeentelijke handelswijze binnen het Bergse ondernemersklimaat onder de loep nemen, zien we dat lang niet iedereen goed geholpen wordt. Er ontbreekt een resultaatgerichte aanpak en vaak lijkt het standaardantwoord ‘nee'.
Ik geloof zeer in ombudswerk als oplossing voor mensen die onjuist worden behandeld en ben daar op meerdere terreinen ook al jaren mee actief. Deze column wil ik gebruiken om te laten zien dat ook ondernemers zo prima te helpen zijn.
Gemeente, kom je verplichtingen na
Allereerst is het belangrijk om vertrouwen te creëren richting ondernemers, waarvan velen al jaren balanceren tussen onzekerheid en hoop op een betere toekomst. Dit is iets waar de gemeente momenteel de plank finaal misslaat en Lokaal Realisme als ombudspartij al langere tijd op hamert. Tal van schrijnende gevallen kwamen de afgelopen periode voorbij in de lokale media en bij onze fractie, waarbij ondernemers en inwoners de dupe bleken van onduidelijk of zelfs oneerlijk gemeentelijk beleid. Veel andere voorbeelden haalden de publiciteit niet.
Het ontbrak geregeld volledig aan empathisch vermogen bij de gemeente. Er zijn zelfs situaties waarbij ambtenaren procedures voor vergunningen aan hun laars lapten. Waardoor de ondernemer niet tijdig beschikte over dezelfde informatie en bij voorbaat op 3-0 achterstand kwam te staan.
Het structurele gemis van openheid van zaken wekt wantrouwen. Wanneer ondernemers of inwoners één keer niet tijdig reageren op brieven van de gemeente, zijn de ambtenaren er als de kippen bij. Medewerkers en bestuurders moeten zich verantwoordelijker en empathisch opstellen.
Geef het Bedrijvenloket een objectieve spilfunctie
Bergen op Zoom kent al enige tijd een Bedrijvenloket, waar ondernemers terecht kunnen met hun vragen. Ik denk dat dit loket een grotere, eerlijke en daarmee tevens een objectieve ombudsfunctie dient te krijgen. Wanneer je als ondernemer tegen ambtelijke muren aan loopt, kun je nu deze problemen hier niet kwijt. Ook daar dient ruimte voor te zijn, met hoor en wederhoor.
Je moet er je volledige verhaal weg kunnen leggen, in het vertrouwen dat het objectief wordt opgepakt. Alleen zó help je ondernemers die mogelijkheden zien of problemen willen oplossen. Die moeten niet aanlopen tegen de starre houding van een ambtenarenapparaat, ze hebben oprechte ondersteuning nodig.
Ik vind het belangrijk dat dit loket die verhalen aanhoort en vervolgens op een adequate manier kortsluit met de betreffende gemeentelijke afdelingen, managers en wethouders. Zo ontstaat echte hoor en wederhoor over ambtelijke handelen, of het gebrek daaraan. Vervolgens hoort natuurlijk doelmatige terugkoppeling te volgen richting de ondernemer in kwestie.
Wat is er nodig voor deze nieuwe aanpak?
Het moet niet bij hoor en wederhoor blijven. Van een gemeente mogen we een proactieve houding verwachten, die het gehele economische veld versterkt. Denk aan zaken als ondersteunen, verbinden, netwerken, promoten en dergelijke.
Dat vraagt om een andere denk- en werkwijze dan de huidige. Officieel geldt nog wel dat de gemeente inwoners en ondernemers van dienst moet zijn, maar in de praktijk blijk het nogal eens anders te gaan. Dat kan zo niet langer.
Nieuwe wethouders dienen er structureel op toe te zien dat die dienstbaarheid op iedere afdeling weer de norm wordt. Voor iedere manager hoort daar de focus op te liggen en daar moeten ze ook op worden beoordeeld. De ondersteuning van ondernemers kan sterk verbeteren door te kijken naar mogelijkheden en kansen te omarmen. Dat werkt alleen als er een echte mentaliteitsverandering komt op het gemeentehuis en daar is het hoog tijd voor.
Julien Voets, 9 maart 2022