Eind dit jaar zal statiegeld op blik worden ingevoerd. Fijn, want dat zal helpen bij de strijd tegen zwerfafval in de plantsoenen en bij de snelwegen. Toch zijn er nog wat strubbelingen. Rian Govers vertelt wat er aan de hand is.
Veel zwerfvuil bestaat uit blikjes. Vanaf 31 december dit jaar zal statiegeld op blik worden ingevoerd. Vorig jaar is dat ook gedaan met kleine plastic flesjes. Eindelijk, want de discussie daarover heeft jaren geduurd, terwijl statiegeld een nuttige en praktische maatregel is om zwerfvuil tegen te gaan.
Gewoon inzamelen via de supermarkten
Eind goed al goed, zou je denken. Maar er loopt nog een bijzondere discussie over hóe de inzameling van blikjes dan georganiseerd zou moeten worden.
De verpakkingsindustrie wil dat niet via de supermarkten laten verlopen. Hun idee is dat er nieuwe innamepunten zouden moeten komen in de openbare ruimte. Dat is raar. Waarom zou je dat doen, terwijl statiegeldflessen al worden ingezameld via de supermarkten?
In Finland heb ik zelf eens kunnen zien hoe daar ook blikjes in de supermarkten worden ingezameld. Bij iedere supermarkt staat daar naast de inzamelautomaat voor flesjes een automaat voor blikjes. Dan kan dat hier toch ook?
Vertraging voorkomen
Ga er bovendien maar vanuit dat 31 december 2022 niet gehaald gaat worden, als daarvoor nieuwe innamepunten in de openbare ruimte nodig zijn. Denk aan de vergunningen die dan verleend moeten worden en aan de mogelijkheid van bezwaar en beroep daartegen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft daarom ook al zorgen geuit bij het Afvalfonds Verpakking en bij de minister.
Minder zwerfvuil
Belangrijk is dat de invoering per 31 december gehaald gaat worden, want dit is een maatregel die ervoor zal zorgen dat er minder zwerfvuil in de plantsoenen en bij de snelwegen wordt weggegooid.