Een supermarkt en een cafetaria: uitgebrand. Net als een bakkerij waar zelfs inzet van de ME nodig was om hulpverleners te beschermen. Branden op bedrijventerrein Kruisakkers. Auto’s die zijn uitgebrand. Dit is bizar en totaal onacceptabel. Actie is nodig om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.
De afgelopen jaarwisseling had een feest moeten zijn voor iedereen, maar dit jaar werd het overschaduwd door ernstige gebeurtenissen, vooral in de wijken Gageldonk en Noordgeest.
Geweld tegen hulpverleners
Bij de brand van de supermarkt Dirk van den Broek en het Cafeteria Noordgeest keerden sommige mensen zich tegen de hulpdiensten. Bij de bakkerij in Gageldonk ging een vuurwerkbom af. De burgemeester stelde een samenscholingsverbod in en zelfs de ME moest eraan te pas komen. De vernielingen, bedreigingen en het geweld tegen hulpverleners zijn onacceptabel. Ook veel auto’s zijn uitgebrand. Het zal je maar gebeuren!
Impact en leed
We leven mee met de bewoners, ondernemers en hulpverleners die getroffen zijn door deze gebeurtenissen. De impact van deze vernielingen is groot en veroorzaakt veel leed. We hopen dat de schade snel hersteld kan worden, zowel materieel als emotioneel. Hopelijk kan de politie de daders snel opsporen, zodat zij gestraft kunnen worden voor hun daden.
Actie nodig
Voor het gemeentebestuur betekenen deze gebeurtenissen dat actie nodig is, om herhaling te voorkomen. Daarom is het goed dat burgemeester Mulder nog deze maand een rapportage over de gebeurtenissen tijdens Oud en Nieuw wil bespreken met de gemeenteraad.
Afbraak herstellen
Voor Lokaal Realisme heeft veiligheid en leefbaarheid topprioriteit. Te lang was daar onvoldoende aandacht voor vanuit de gemeente. Ons pleidooi voor meer budget voor veiligheid leidde - met de steun van andere partijen - tot een jaarlijkse verhoging van 850.000 euro. Daarmee is het team Veiligheid inmiddels op volle sterkte, maar is de afbraak van de eerdere jaren nog niet hersteld.
Wijkgerichte aanpak
Het aantal handhavers is door het grotere budget al flink gegroeid. Nu is het belangrijk dat zij weer echt aanwezig zijn in de wijken. Daarom is een ‘wijkgerichte aanpak’, waar ook de burgemeester voor pleit, heel belangrijk. Dat betekent dat handhavers 90% van hun tijd daadwerkelijk in de wijk actief zijn en contact hebben met inwoners, ondernemers en verenigingen.
Samenwerking tussen zorg en veiligheid
Een goede samenwerking tussen zorg en veiligheid is ook nodig. Alleen repressie (straffen) of alleen preventie (voorkomen) werkt niet. Het is pas effectief als die twee goed samenwerken. Van politie en justitie, gemeentelijke handhavers tot GGD, GGZ en welzijnswerk.
En ook: opvoeden!
Volgens Lokaal Realisme is dit niet alleen een vraagstuk voor de overheid. Je kunt nog zoveel politie, handhavers en jongerenwerkers inzetten, maar de vernielingen worden veroorzaakt door daders. Die het kennelijk ‘normaal’ vinden om dit soort dingen te doen. Ouders hebben hierin ook een belangrijk rol. Ze moeten hun kinderen leren wat wel en niet normaal is. Grenzen stellen. Opvoeden.
Actieplan
Lokaal Realisme pleit voor een actieplan om de veiligheid in de wijken te verbeteren. Daarin horen in elk geval de volgende punten te zitten:
- Maximale inzet om te zorgen dat de daders van deze vernielingen daadwerkelijk worden gestrafd
- Inzetten op een wijkgerichte aanpak, zodat handhavers weer helemaal ‘in de haarvaten’ van de samenleving komen en aanwezig zijn in de wijken
- Verbeteren van de samenwerking tussen alle instellingen op het gebied van ‘zorg’ en ‘veiligheid’
- De rol van ouders van probleemjongeren niet vergeten
Uw mening
Wat vindt u van deze gebeurtenissen? Of heeft u suggesties? Laat het ons weten via fractie@lokaalrealisme.nl