In november is de daklozencontainer aan de Brouwerijbaan verwijderd. Tot 31 maart is de daklozenopvang tijdelijk verruimd: de zogenoemde ‘koudweerregeling’. Maar daarna? Nu al zwerven veel daklozen door de binnenstad en de wijken. Dat is niet goed voor inwoners die overlast ondervinden, maar ook niet voor daklozen zelf. Onze fractieleden Antoinette Harteveld en Dorien van der Kort vragen aandacht voor deze problematiek.
Brief
Aan het College van B & W
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom
Bergen op Zoom, 28 januari 2025
Betreft: Zorgen over voortgang met daklozenopvang
Geacht College,
Vele jaren stond er aan de Brouwerijbaan een container voor daklozen. Ooit geplaatst om overlast in de binnenstad tegen te gaan. Half november 2024 is de container verwijderd. Reden die u noemde zijn de veiligheids - en gezondheidsrisico’s die bij de container in de afgelopen jaren flink zijn toegenomen. Ook is de container in de kern natuurlijk geen echte oplossing.
Zwerven door de wijken en binnenstad
Echter, enkel de container verwijderen zorgt ervoor dat de daklozen weer meer door de omliggende wijken en de binnenstad zijn gaan zwerven. In feite de situatie van vóór de container. In uw eerdere brieven (U24 -009166) legde u daarom ook de link met verruiming van de koudweer regeling en extra bedden bij de maatschappelijke opvang. Ook gaf u aan te werken aan een structurele voorziening.
Veel signalen van overlast
Inmiddels zien we een toename van daklozen die rondzwerven en zich bijvoorbeeld ophouden in de parkeergarage bij de Parade. We herkennen ons dus ook niet in de kop van het artikel dat vandaag in BN de Stem staat. Mogelijk geldt dit voor de specifieke plek van de Jumbo en de parkeergarage, maar vanuit tal van inwoners en ondernemers bereiken ons signalen dat deze problematiek echt nog groot en actueel is. Er lijkt eerder, zoals wethouder Van Aken in het artikel ook wordt geciteerd, sprake te zijn van een waterbedeffect.
Wegsturen en terugkeren
We weten dat handhaving dit in het vizier heeft en ook actie onderneemt. Maar even snel keren ze terug. Immers wegsturen is slechts het verplaatsen en niet oplossen. Zijn de zorg mogelijkheden ook wel goed gecoördineerd en werken de zorgpartijen wel voldoende samen om de problemen van deze mensen op te lossen. De rondzwervende daklozen en verwarde personen vinden wij in ieder geval een situatie die onwenselijk is voor bezoekers van de parkeergarage en de binnenstad, net zomin voor de daklozen zelf.
Zorgmijders
In antwoord op technische vragen heeft u aangegeven dat een deel van de groep daklozen geen gebruik wil maken van de aangeboden voorzieningen. Zoals uw antwoord luidde: "We kunnen nog zoveel voorzieningen aanbieden, een deel wil hier mede vanwege hun middelengebruik, levensstijl of andere activiteiten onder geen beding gebruik van maken en trekken hun eigen plan. Hoe goed het systeem ook werkt, deze populatie laat zich niet sturen of ergens toe dwingen."
Verwarde personen
Daarbij speelt ook dat de problematieken zijn veranderd. Ging het eerder vooral om alcoholisten en junks, nu gaat het ook veel meer om verwarde personen. Mensen die voorheen psychiatrische zorg zouden ontvangen, maar door het regeringsbeleid van de afgelopen jaren aan hun lot worden overgelaten. Met overlast voor anderen tot gevolg. ‘Ambulantisering’ zo wordt die kille en domme maatregel van de rijksoverheid genoemd.
We begrijpen de weerbarstigheid en complexiteit van de situatie, maar daarmee kan de kous niet af zijn. Noch voor inwoners die overlast ondervinden, noch voor daklozen zelf, die door hun problematiek in mensonwaardige omstandigheden leven.
Koudweer regeling t/m 31 maart
Eerder werd de koudweer regeling ingesteld bij een gevoelstemperatuur van 0 graden Celsius of kouder. In oktober heeft u besloten om de regeling te verruimen: in de periode van 1 november tot en met 31 maart is er nachtopvang beschikbaar, ongeacht de gevoelstemperatuur. Het zorgt ook voor een efficiënter uitvoerbare regeling dan wanneer het temperatuurafhankelijk is.
En na 31 maart?
Het duurt niet lang meer voordat het 31 maart is. Daarom willen we weten wat de voortgang is met de structurele oplossing. Nu al zien we een toegenomen overlast, maar onze zorgen zijn groot over wat dit vanaf 31 maart gaat betekenen als er geen alternatieve oplossing in werking is gebracht.
Voorzieningen in Halderberge en Rucphen
Lokaal Realisme ondersteunt de inspanningen om de lasten binnen de regio beter te verdelen, zodat maatschappelijke problematiek niet alleen op de schouders van de stedelijke gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal terechtkomt. Zo is bekend dat Halderberge en Rucphen initiatief nemen voor huisvesting van verwarde personen. Prima, maar het tijdspad is onduidelijk. Ook vragen we ons af hoe zorgmijders daar dan wel gebruik van gaan maken.
Vragen
Conform artikel 34 van het Reglement van orde stellen wij u de volgende vragen:
- Welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat de overlast van daklozen en verwarde personen verder zal toenemen? Hoe ziet u de structurele voorziening voor ogen? Wat is het bijbehorende tijdspad?
- Welk alternatief is gereed per 31 maart, wanneer de koudweer regeling eindigt?
- Hoe past het initiatief van Halderberge en Rucphen in de structurele voorziening die u voor ogen hebt? Wat is het bijbehorende tijdspad?
- Welke maatregelen gaat u nemen om te zorgen dat zorgmijders (mensen die niet zelf om hulp kunnen, durven of willen vragen) wél gebruik gaan maken van de structurele voorziening?
Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van Lokaal Realisme,
Antoinette Hartveld
Raadslid
Dorien van Lammeren - Van der Kort
Burgerlid